Vitamine C

Waarom hebben zoveel mensen een Vitamine C tekort?

Veel zoogdieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, maar de mens is dit vermogen tijdens de evolutie kwijt geraakt. Je bent dus volledig afhankelijk van vitamine C uit voeding. Maar dat valt vandaag de dag dus niet mee.

Uit recente onderzoeken van het CBS blijkt dat slechts 25% van de Nederlanders voldoende groente en fruit binnen krijgt. Dat betekent dat ¾ van onze medemensen een meer of minder ernstig tekort hebben.

Vitamine C tekort door langdurige opslag

Door het langdurig opslaan van groente en fruit vermindert de hoeveelheid vitamine C. Dit is vooral het geval als het niet koel en donker wordt bewaard. Want vitamine C is labiel voor hitte, licht en zuurstof.

Vitamine C verminderd bij bereiding van voedingsmiddelen

Het bewerken van voedingsmiddelen vermindert het gehalte aan vitamine C aanzienlijk. Zo wordt een groot deel van de vitamine C verwijdert bij het schillen van groente en fruit. Want vitamine C zit voornamelijk in de schil.

Daarnaast kan vitamine C slecht tegen verhitting en raakt het (deels) verloren door koken, stomen, grillen en roerbakken van groente. Ook is vitamine C labiel voor zuurstof. Dus ook voor het snijden van groente en fruit vermindert het gehalte aan vitamine C. Want dit vergroot het oppervlak en daarmee de blootstelling aan zuurstof. Verder wordt vitamine C tijdens de voedselverwerking afgebroken door enzymen die zich in het voedingsmiddel bevinden.

We hebben meer vitamine C nodig

We hebben tegenwoordig een verhoogde behoefte aan vitamine C tijdens chemische, psychologische en fysiologische stress. Bijv. door sigarettenrood, luchtverontreiniging, zware inspanningen, allergieën, kanker.

Gevolgen van een tekort aan vitamine C

De bekendste functie van vitamine C is zorgen voor een goede afweer. Een ook de oxidatieve stress is bij velen bekend.

Maar vitamine C staat ook bekend als het “anti-agings-vitamine”, het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen.

Tevens speelt het een rol bij ons energie-systeem en als anti-oxidant tegen vrije radicalen (ontgiftiging)

Verminderde afweer (immuunsysteem)

Voor een goede afweerfunctie is voldoende vitamine C nodig. Bij een tekort loop je een groter risico voor infecties.

Afname van de collageenproductie

Vitamine C is nodig voor de aanmaak van collageen en behoud van gezond bindweefsel. Niet alleen voor de opbouw van onze huid, maar ook voor pezen en ligamenten, kraakbeen, botten,  binnenkant van de darmen, bloedvaten etc.

Een bekend symptoom van een tekort aan vitamine C is scheurbuik. Kenmerk hiervan is het scheuren van bloedvaten, breken van botten etc.

Verminderde omzetting van signaalstoffen in de hersenen

Bij de omzetting is vitamine C nodig. Een tekort aan vitamine C kan dus zorgen voor geheugenproblemen.  Verder kan het leiden tot een verminderde productie van adrenaline en serotonine. Dit uit zich in prikkelbaarheid en depressie.

Tekort aan antioxidanten

Vitamine C is onze bekendste antioxidant

Het speelt een rol in ons cholesterolproces. Een tekort kan dus de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Verminderde ijzer-opname

Vitamine C is nodig bij de opname van ijzer. Dus een tekort aan vitamine C kan een ijzertekort opleveren. Het gevolg kan bloedarmoede en vermoeidheid zijn.

Waar zit veel vitamine C in?

Groente en fruit zijn de belangrijkste voedingsbronnen, vooral koolsoorten, citrusvruchten en kiwi.