Zink

Zink is een mineraal net zoals calcium, ijzer en magnesium. Dit betekent dat het een stof is die je niet zelf kunt aanmaken, maar die je lichaam wel nodig heeft. 

Zink speelt een cruciale rol in tal van processen in ons lichaam. Zo is het een bouwsteen van allerlei enzymen en daarmee een onmisbaar onderdeel voor het verwerken van koolhydraten, eiwitten en vetten, voor het maken van DNA en het speelt een rol in de celdeling. 

Maar misschien wel de belangrijkste functie: een goede werking van het immuunsysteem.

Kinderen in derdewereldlanden hebben vaak een zinktekort en krijgen daardoor meer kans op infectieziekten, malaria en longontsteking. Soms helpt het toevoegen van zink aan het drinkwater, om het aantal infecties terug te dringen.

Zink komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals in dierlijke producten als vlees en melkproducten. Of uit planten, zoals graanproducten, maar dat is minder goed opneembaar. En in schaal- en schelpdieren.

Vegetariërs/veganisten moeten daarom goed opletten om voldoende zink binnen te krijgen.

Zinkmethionine is ten opzichte van veel andere gebruikte zinkverbindingen aanzienlijk beter opneembaar. Zink ondersteunt het immuunsysteem want het levert een bijdrage in het wegvangen van vrije radicalen in (lichaams)cellen.